Fogászat blog

Szuvas a fogad? MOST mindent elárulunk, amit a lyukas fog töméséről tudni érdemes!

Szuvas a fogad? MOST mindent elárulunk, amit a lyukas fog töméséről tudni érdemes!

A fogorvosi beavatkozások közül leggyakrabban előforduló kezelés a fogtömés. Fogtömésre ugyanis a fogak szuvasodásakor van szükség, ami a Föld lakosságának körülbelül 95%-át érinti. A probléma apró, szabad szemmel szinte nem is észrevehető lyukként indul, ami időnként azonban a fog teljes elvesztésével is járhat.

Hogyan előzhető meg?Mit kell pontosan tudni, mielőtt betömnék a fogainkat?

Megosztunk veletek mindent, amit a fogtömésről tudni érdemes.

Életünk során nagyon sokszor előfordulhat, hogy a kilyukad a fogunk. Ilyenkor ezeket a fogakat  mindenképp kezelni kell, ha nem szeretnénk, hogy súlyosabb következményei legyenek a problémának. Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos a megfelelő szájápolás, hiszen a lyukas fogak fogszuvasodás hatására alakulnak ki. A fogszuvasodás során a szájban található baktériumok elkezdik a fog keményszöveti állományát emészteni, ezáltal elpusztítva az egészséges szöveteket.

A legfontosabb a megelőzés

Te mikor voltál utoljára fogászati ellenőrzésen? Ha ez az időpont nem az elmúlt fél évben volt, akkor ideje bejelentkezned! Nagyon sokszor futunk bele olyan esetbe, hogy a páciens számára egy fog kívülről teljesen egészségesnek tűnik, mert nincs rajta szemmel látható lyuk. De amikor mi megvizsgáljuk, akkor már a zománc színén látjuk, hogy a szuvasodás elkezdődött, és amikor kifúrjuk a fogat beleesünk egy nagy üregbe. Az is előfordulhat, hogy páciensnek nincs semmi panasza, de mégis gyökérkezelni kell egy fogat, mert az a rejtett szuvasodás következtében már elhalt.

3+1 tanács a jó szájhigiéniáért

Mindenki szép és fehér fogakat szeretne, de vajon mindent megteszel érte?  Legtöbbször a fogkő és az azokon megjelenő elszíneződések okozza a gondot. A fogkő azonban nem csak esztétikai problémát jelent, hanem fogaid egészségét is veszélyezteti.

Mire kell odafigyelned?

1. Naponta minimum kétszer alaposan moss fogat (a lepedék így nem keményedik meg)!
2. Használj fogselymet és/vagy fogköztisztító pálcikát!
3. Öblögess szájvízzel! Csökkenti a lepedék lerakódását, sőt a fogínygyuladástól is megvéd.

+1 Használj cukormentes rágót! Gyógyír lehet a kellemetlen szájszag ellen és a lepedék ellen is véd.

A fenti praktikák viszont nem helyettesítik a rendszeres fogorvosi ellenőrzést! Mindenképp ajánljuk, hogy járj félévente kontrollra!

Ha már kialakult a baj…

A felpuhult, fertőzött fogszövetet mindenképpen el kell távolítani, és meg kell akadályozni a tovább terjedését, így a szuvas (lyukas) fogat be kell tömni! De nem kell aggódni, hiszen a régi amalgámtöméseket mára felváltották az esztétikus tömőanyagok. Ráadásul az esztétikus tömés annyira hasonlít az eredeti foghoz, hogy a különbség szabad szemmel alig észrevehető.

Fontos ugyanakkor tudni, hogy tömés csak abban az esetben készíthető, ha a szuvasság még nem közelítette meg a fogbelet (a pulpát). Ha azonban a baktériumok bejutottak a fogbélkamrába, akkora legtöbb esetben sajnos a gyulladásos folyamat már visszafordíthatatlan és a fájdalom valamint gyulladás megszüntetése csak gyökérkezeléssel lehetséges.

3 fontos kérdés, amit mindenki feltesz, ha fogtömésre kerül a sor

Mennyi ideig jó egy tömés?

Gyakran felmerül a kérdés pácienseinknél, hogy mennyire lesz tartós, ha egy lyukas fogat betömünk? Fontos hangsúlyozni, hogy ez rajtad is múlik, hiszen attól függ, hogy hogyan tisztítod a fogaidat. A fog és tömés találkozási pontjánál kialakulhat másodlagos szuvasodás, ha az nincs megfelelően tisztán tartva.

Másrészt a fehér (kompozit) tömőanyagoknál előfordulhat, hogy az anyag idővel zsugorodik. Éppen ezért igyekszünk minél kisebb rétegekben felvinni a tömőanyagot, hogy a zsugorodás minimális legyen. Ez azért fontos, mert a fog és a tömés között az anyag zsugorodása miatt rés alakulhat ki, aminek következtében itt is másodlagos szuvasodás jelenhet meg.

Ha fogköves a fogam be lehet tömni a lyukat rajta?

A fogkő jelenléte számos páciensnél probléma. Ez egy teljesen normális folyamat, hogy kb. félévente le kell tisztítanunk a fogkövet. A fogkő a nyálból képződik, hogy kinél milyen gyorsan az a nyál összetételétől függ. Leginkább a fogak közti területen rakódik le, mert azt a legnehezebb tisztán tartani.

Értelem szerűen a fogszuvasodás is itt jelenik meg leggyakrabban. Amíg a fogkő nincs letisztítva nehéz pontosan megállapítani, hogy egy fog szuvas-e vagy sem. Ez azért lehet probléma, mert a fogkőtől sokszor nem lehet megállapítani, hogy valóban lyukas-e a fog.

A fogkőnek két fajtája van íny feletti és íny alatti. Az íny feletti fogkő sárgás-barnás színű, míg az íny alatti fekete. Az íny alatti fekete fogkő meg tudja úgy színezni a fogat mintha az a fogköz területén szuvas lenne.

Ilyenkor mindenképp el kell először távolítani a fogkövet és utána beszéljük meg, hogy van-e egyáltalán lyukas fog vagy sem. Ezen kívül a fogkő az alatta lévő ínyszél gyulladását okozhatja, ami a fogínyvérzés leggyakoribb oka. Ilyen esetben a fogkőeltávolítást követően a vérzés egy-két napon belül el is múlik.

Miért fontos röntgent készíteni, mikor csak egy kis tömés miatt jöttem?

Sokszor adódik olyan helyzet, mikor kívülről teljesen egészségesnek tűnik a fog, vagy épp csak egy kis lyuk látszódik rajta és mégis gyökérkezelés lesz a vége. Sajnos benne van a pakliban, hogy mikor a kis lyukat elkezdjük fúrni, akkor egy nagyobb szuvas üreg lesz a fog belsejében. Pont ezért, ha új beteg érkezik hozzánk, akkor első körben panoráma röntgent szoktunk készíttetni.

Miért van erre szükség?

Ezen a felvételen nagyon sok minden látható, többek között az összes fog, az állcsontok az arcüreg és az orrüreg egy része. A panoráma felvétel egy átfogó képet ad az orvos számára a páciens státuszáról és az esetleges lappangó, tünetet nem okozó gyulladások, elváltozások is kimutathatók vele. A krónikus fázisban lévő gyulladások nem fájnak, de ha átlép egy akut fázisba, akkor az már iszonyú fájdalommal jár. Pont emiatt a panoráma felvételt érdemes minden évben egyszer megismételni.

Van egy olyan típusú röntgenfelvétel, amit úgy hívunk, hogy caries (szuvas fog) kereső, azon egy pici zománcszuvasodás is látható már, ami esetleg a szájüregben klinikailag még nem megfigyelhető.