Fogászat blog

9 kérdés, amit nem mertél feltenni a fogszabályozásról

9 kérdés, amit nem mertél feltenni a fogszabályozásról

A fogszabályzó viselése manapság már teljesen hétköznapivá vált. Ugyanakkor sokak fejében az a tévhit él, hogy ha gyerekkorban nem lettek kezelve fogaink, akkor erre már felnőtt korban nincs is lehetőség.

Szerencsére azonban ez nem így van, hiszen felnőttkorban sem késtünk még el, ha tökéletesen rendezett fogsort szeretnénk!

Mi tart minket vissza? Sokakban élnek félelmek ezzel kapcsolatban: Fájni fog? Hogy fogok vele kinézni? Nem kínos ez felnőttként? Éppen ezért összeszedtük nektek a 9 legfontosabb tudnivalót, amit a fogszabályozásról tudni kell, hiszen fontos, hogy tisztában legyünk a válaszokkal.

Ma már a fogszabályozás felnőttkorban is egy teljesen hétköznapi, kíméletes fogászati eljárás, mely segítségével a helytelen pozícióban lévő fogakat a megfelelő helyzetbe tudjuk állítani.

#1 Mit korrigálhatunk fogszabályozással?

A fogszabályozásnak nemcsak esztétikai okai, hanem egészségügyi okai is lehetnek.

Előfordulhat, hogy az alsó és a felső fogsor nem érintkezik megfelelően, vagy a fogak nem helyesen kapcsolódnak egymáshoz és egymásba. Szorítás, fogcsikorgatás, fogletörés, fogkimozdulás, állkapocsízületi fájdalom is jelentkezhet, ha az alsó és a felső fogsornál nincs meg az egészséges, funkcionális érintkezés.

A fent említett problémákra felnőttkorban is az egyik lehetséges megoldás a fogszabályozás, aminek segítségével a lehető legoptimálisabb illeszkedés hozható létre. Megszüntethető az alsó vagy a felső fogsorra ható bármilyen nem természetes irányú rágóerő, ezenkívül tehermentesíthető az állkapocs ízület.

#2 Mi az ideális kor a rögzített készülékfelrakásához? Van felső korhatára a fogszabályozásnak?


Nagyon fontos, hogy 8-9 éves korban már el kell jönni fogszabályozás konzultációra,  hiszen bizonyos eltérések ekkor már korrekcióra szorulnak. 13-14 éves kortól pedig már lehet hordani fogszabályzót.

Felső korhatára pedig nincs a fogszabályozásnak, viszont bizonyos kitételnek meg kell felelni. Csak annak lehet fogszabályzóval korrigálni fogait, akinek egészséges, ép az ínye és a fogazata. Ha ez teljesül, akkor bárkinél lehet fogszabályozást végezni, életkortól függetlenül.

A felnőttkori fogszabályozás annyiban más egy kicsit, hogy a kötőszöveti, ízületi merevség miatt több időt vesz igénybe és ezáltal több türelmet igényel. A kezelés általában 1-2 évig tart.

A mai felnőttek képzeletében még a régi kizárólag fémből készült, fájdalmas és hosszadalmas fogszabályozás képe él.

#3 De mit jelent az, hogy egészséges fog?

Ha tömés van a fogakon vagy korona, akkor is lehet fogszabályzóm?

Ha tömés vagy korona van a fogakon, akkor ez egy rendbehozott, ellátott fog és egészségesnek tekinthető a fogszabályozás szempontjából, ha nem igényel további ellátást. Ebben az esetben nyugodtan felkerülhet a fogszabályzó. Sőt, ha valaki híddal rendelkezik, akkor is rendbe lehet hozni a kusza fogakat fogszabályzóval.

#4 Milyen típusú fogszabályzók léteznek?

Manapság már a gyerekek számára készített fogszabályzók is sokkal kényelmesebbek. Felnőtteknél pedig, akinél az esztétikai szempontok sokkal lényegesebbek, náluk is lehetséges, hogy a felragasztott fogszabályzó fogszínű legyen vagy a fog belsejébe a nyelv felöli részére kerüljön, ami abszolút láthatatlan.

Többféle fogszabályzókészülékből választhatunk:
    • a hagyományos rögzített fogszabályzókat (fém brackettel)
    • a rögzíttet kerámia (porcelan-fehér) bracket
    • az önligírozó (önzáró) rögzített fogszabályzókat
    • a kivehető átlátszó fogszabályozókat
    • a kivehető állítható fogszabályozókat

Minden típusnak megvan a maga előnye, így mindenképp érdemes szakemberrel egyeztetni, hiszen attól függ mi a panaszunk és mit szeretnénk elérni az adott eszközzel.

#5 Mi az láthatatlan fogszabályzó?

A felnőttek számára is van kivehető láthatatlan készülék. Ez egy fogra húzható átlátszó sín, amiből több darab készül a kezelés során, így hetente, 10 naponta váltja a páciens. Ez ugyan levehető, de 22 órát kell hordani, hogy elérjük a kívánt hatást.

#6 Milyen sűrűn kell kontrollra járni?

Általában havonta kell kontrollra járni, de ettől lehet eltérés készüléktípusoktól függően.

#7 Mennyi ideig kell hordani a felnőtteknek a hagyományos fogszabályzót, hogy helyre jöjjön a fogunk?

Ennek meghatározás az esettől függ. A fogszabályozás átlagosan a 1-2 éves aktív kezelést jelent, ami havonkénti, kéthavonkénti visszajárást jelenti a rendelőbe.

#8 Van kockázata a felnőttkori fogszabályozásnak?

Ha betartjuk a szempontokat és egészséges, ép íny és fogazat mellett fogszabályzunk és a havi kontrollon megjelenik a páciens, amikor kiszűrhető bármi kedvezőtlen eltérés, akkor nem tudunk veszélyről beszélni.

Amikor a fogszabályzót eltávolítjuk, akkor a fogakról a ragasztót el kell polírozni, mintha egy tömést políroznánk és így nem marad egyáltalán nyoma a fogakon. Inkább a higiéniai szempontokra kell jobban figyelni. Ha viszont valaki nem mossa jól a fogát, akkor kilyukadhat a foga a fogszabályzó körül vagy azon a részen, ahol a bracket van. Ezért fontos nagyon a havi kontroll és az időnkénti professzionális fogtisztítás a rendelőben.

#9 Milyen utókezelésre van szükség?

Az utókezelés időtartama az aktív kezelési idő kétszerese. Az elért eredményhez eredmény megtartásához mindig szükség van utókezelésre, hiszen ilyenkor a fogak még mozognak és vissza kell csontosodni. Általában ez a csontosodás 4-5 hónap alatt meg is valósul, utána még az ínynek is át kell rendeződni, azaz minimum 1 évig kell egy kivehető készüléket hordani. Az első 2 hónapban azt javasoljuk, hogy 10-12 órát használja a páciens, ezután pedig már csak az alvási időszakra hagyatkozunk.