Fogászat blog

Ne rettegj tőle! A gyökérkezelés nem fáj!

Ne rettegj tőle! A gyökérkezelés nem fáj!

A gyökérkezelés kifejezés sokak számára ismerős és rettegett lehet. Nem fűződik mindig kellemes emlék hozzá. Pedig pont azért alkalmazzák, hogy a még menthető fogakat ne kelljen eltávolítani.

Miért van erre szükség egyáltalán gyökérkezelésre?

Először is tisztáznunk kell, hogy  néz ki egy fog? Kívülről van egy zománc, alatta van egy kevésbé kemény anyag és ez alatt van a fogban egy üreg. Ebben futnak az erek és az idegek, amik ellátják a fogat és amitől érez. Van, hogy olyan mély egy szuvasodás és annyira kilyukad egy fog, hogy átlyukad ebbe az üregbe is és akkor biztos, hogy gyökérkezelni kell, mert befertőződött a fogbélüreg és kezd elhalni az ideg és maga a fog is.

A gyökérkezelés célja tehát a már súlyosan károsodott fog megőrzése és funkciójának helyreállítása, aminek szükségessége nem mindig látszik szabad szemmel. A kezelést, tehát a fogak megmentéséért kell elvégezni.

Milyen okok vezetnek a gyökérkezeléshez?

A leggyakoribb ok, hogy a fogbél valamilyen módon baktériumokkal fertőződik. Ez azt jelenti, hogy a fogszuvasodást okozó baktériumok olyan mélyre terjednek a fog kemény szöveteiben (zománc, dentin, cement), hogy elérik a fogbél üreget, ahol a fog vérellátását és beidegzését biztosító erek és idegek találhatóak.

Ha gyökérkezelés során kitisztítják a fogakat és nem marad benne baktérium lezárják a  gyökereket. Ebben az esetben a fog tovább tud működni, akárcsak egy ép fog.

Mit jelent az, ha a fog elhal?

Gyökérkezelésre akkor van szükség, ha például baleset következtében letörik a fog és ennek hatására sérül és baktériumokkal fertőződik a fogbél.

A fogbél gyulladása kialakulhat hirtelen nagy fájdalommal kísérve, de akár évek alatt lassan, tünetmentesen, fájdalom nélkül is. A kialakult gyulladás hatására végül a fog elhal.

Ha kívülről tejesen éppnek látszódik a fog, akkor is adódhat olyan helyzet, hogy gyökérkezni kell, hiszen sterilen elhalhat a gyökér.

Ez akkor történhet, ha például ütés éri a fogat és elszakad benne egy ideg vagy ér. Megszűnik a fog vérellátása és beidegzése, ami súlyos gyulladásos állapothoz vezetve a fog elvesztését okozhatja.

Mire megoldás a gyökérkezelés?

Gyökérkezelés során tehát fő célunk a fogbél üregben és adott esetben a foggyökerekben, illetve a gyökerek körüli csont és fogágy területén fellépő gyulladás megszüntetése, valamint a gyulladás újra kialakulásának megakadályozása.

A rettegett gyökérkezelés nem fáj

Fontos, hogy rendszeresen járjunk fogászati ellenőrzésekre, hiszen ha időben észreveszik a problémát, akkor nem a begyulladt innyet és fogat kell kezelni és nem fog fájni a folyamat.

Mindig helyi érzéstelenítésben végzik a gyökérkezelést. Először egy járatot fúr a fogba a fogorvos ahhoz, hogy hozzáférjen a foggyökércsatornához. Onnan eltávolítja a pulpát és a fogidegeket. A gyökércsatornát ezután kitisztítja és tartósan lezárja egy töméssel.

Ez a kezelés nagyon nagy odafigyelést igényel és fontos, hogy pontosan és precízen járjon el a fogorvos. Ha nem tisztítják ki rendesen a gyökércsatornát vagy a pulpa részei bennmaradnak, akkor genny képződhet, ami károsíthatja a környező fogakat és akár fekély is kialakulhat. Sajnos ha a gyökérkezelést igénylő fogakat nem kezelik, akkor is hasonló problémák adódhatnak.

A gócpontok baktériumtanyává alakulnak, akkor eljuthatnak a vérkeringésben a szervezet különböző pontjára, ami plusz feladat az immunrendszernek, hiszen próbálja folyamatosan legyőzni őket. Ha eljutnak a szívbe vagy a petefészekbe, akkor ezek a baktériumok ott gondot tudnak okozni.

Mindenképp elszíneződik a gyökérkezelt fog?

Sajnos a gyökérkezelt fog elszíneződhet és megsárgulhat. Normál fehérítéssel nem is lehet korrigálni, mert nem kívülről lerakódott festékanyag okozza az elszíneződést, hanem a fog belsejében esetleg az ér megpattant és ahogy a vér megalvad, annak hatására sötétedik el a fog. Ilyenkor belső fogfehérítést szoktunk javasolni é csinálni. Ebben az esetben a fog belsejébe rakjuk a fehérítőanyagot és ettől várjuk, hogy fehéredjen. Általában ezt többször meg kell ismételni, hogy elérjük a kívánt hatást.

A gyökérkezelt fogak sokkal érzékenyebbek, hiszen a fog belseje ki van fúrva és csak a külső perem marad meg, így sokkal jobban törnek.

Extra érzékenység

A gyökérkezelt fogat védeni kell. Régen koronát raktak rá, hogy meggátolják a törést. Manapság már elég, ha csak egy onlayt (betétet) raknak rá.

Ez a betét az egész rágófelszínt beborítja és bárhogy harap rá az ember nem tud letörni, azaz biztonságban marad a fog. Nem is az az igazi probléma, hogy letörhet belőle egy kis darab, hanem, hogy ilyenkor ezek hosszában törnek, egészen a gyökér, a csont szintjéig és ilyenkor már nem lehet mit csinálni, elveszti a fogat az ember.