Az egyik legnehezebb kérdés úgy a páciens, mint az orvos részéről. Egyszerű válaszként azt mondhatnánk, ahány fog hiányzik, annyi implantátumot kell a pótlásukra behelyezni. Ez részben igaz lehet, de részben nem. Ugyanis az implantátumok bár a fogakat pótolják, a fogak szerepét veszik át, de nem fogak!

Az orvos a száj vizsgálatánál már alapvető megállapításokat tehet a csont mennyiségére és a foghiány típusára vonatkozóan.  Ez utóbbi  fontos abból a szempontból, hogy a száj különböző területein lévő foghiányokat más és más típusú implantációs pótlásokkal lehet helyreállítani.

Az implantációs fogpótlás széleskörűen alkalmazható, biztonságos eljárás. Az ellenjavallat egyéni mérlegelése az orvos egyik legfontosabb feladata. A lehetséges ellenjavallatokat két nagy csoportra oszthatjuk fel.

Az implantátum behelyezése /implantáció/ szájsebészeti műtét, amely megköveteli az orvosnak ezen a területen való jártasságát. Az implantációt behelyezését mindig alapos diagnosztikai vizsgálatok előzik meg.

Az orvostudomány az emberi szövetek szervek pótlására napjainkban gyakran használ implantátumokat. A fog implantátumok olyan bioanyagból készült műgyökerek, amelyek az állcsontokba helyezve fogpótlás hordozására alkalmasak.

Sok pácienst az implantációs fogpótlás előnyeitől a „műtét” riasztja vissza. A műtét nélküli implantáció ígérete megtévesztő, félrevezető is lehet. Műtétnek nevezhetünk ugyanis minden sebészi beavatkozást, ha azt igényesen, az optimális sebgyógyulás szempontjainak megfelelően hajtunk végre.

Minden viszonylagos. Mihez képest drágák? A hagyományos fogpótláshoz? Hiszen sok esetben éppen a hagyományos terápiás eljárás helyett választják a páciensek az implantációt. Logikusnak látszik, ha jobb megoldást nyújt, drágábbnak is kell lenni.

Az implantációs fogpótlás hosszú élettartamát csak a rendszeres ellenőrzés, gondozás biztosítja. Az orvosi ellenőrzésekre az első évben általában többször, majd ezt követően általában évente kerül sor. A garancia feltételeket is rendszerint a kötelező ellenőrzésekhez kötik.

Az implantátumra, implantátumokra különböző típusú fogpótlásokat lehet készíteni. A leggyakrabban alkalmazott módszer a rögzített fogpótlás. A rögzített pótlásnak két fajtája ismert, a fogorvosi cementtel felragasztott, és a csavarral rögzített pótlás.

Komoly problémát jelenthet, hogy az implantációs műtét után, a hiányzó fog helyén, átmenetileg milyen pótlást lehet elkészíteni. Ugyanis a pótlás megsértheti az implantátum körüli nyálkahártyát, idő előtt terhelheti az implantátumot, ezzel veszélyeztetve annak sikeres gyógyulását.

Igen lehet, de nagyon gondos tervezést és kivitelezést igényel. A fogászati implantológia történetében kezdetben az esztétikai eredményre nem sok figyelmet fordítottak. Úgy gondolták, hogy a foghiánnyal együtt járó csontvesztés alig teszi lehetővé a teljes esztétikai eredmény elérését.

Az implantáció, az implantációs fogpótlások készítése biztonságos, kevés szövődménnyel járó beavatkozás. Az esetleges komplikációkat gyakorlati szempontból két nagy csoportra oszthatjuk.

Csontpótló műtétet kétféle céllal lehet végezni. Az egyik a leggyakoribb javallat, ha nincs elegendő csont az implantátum behelyezéséhez. Mivel az implantátumok gyógyulásuk után a csontszövetre viszik át a rágóerőt, a csont mennyisége és minősége nagyon fontos a siker szempontjából.

A szakirodalomban háromféle terhelési mód ismert, amelyek a laikus páciens számára is könnyen érthetők. Az azonnali terhelésnél az implantátum behelyezése után rögtön, vagy az azt követő 3 napon belül elkészül a fogpótlás. A pótlás formája, minősége lehet ideiglenes, amelyet később cserélni kell, vagy végleges megoldású.

Az implantációs fogpótlás korai sikertelensége azt jelenti, hogy a műtét után, a fogpótlás elkészítése előtt kiesik az implantátum, vagy el kell azt távolítani. Ennek az oka rendszerint a műtét során vagy utána történő fertőződés.

A csontintegrált implantátumok sikeressége az implantációs fogpótlást a mindennapi fogorvosi gyakorlat részévé emelte. Mindazonáltal kevés az olyan megbízható tanulmány, amely jól ellenőrizhető eredményeket ad.

A ma használt fogimplantátumok túlnyomó része nagy tisztaságú titán fémből készül. Az implantátumok anyagának minőségére szigorú nemzetközi szabványok vonatkoznak. Eszerint gondolhatnánk, ha minden implantátum ugyanabból az anyagból készül, akkor nincs közöttük minőségi különbség, a drágább árat feleslegesen fizetjük meg.

A kérdésre adható válasz meglehetősen összetett. A garancia azt jelentené, hogy sikertelenség esetén a nem kevés költséget jelentő terápiát, hogyan lehetne helyettesíteni, a páciens kárpótolni.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot most!

Időpontfoglalás

 

Páciens vélemények

Páciens az implantációról: a végeredmény egy csoda! Történetem 25 évvel ezelőtt kezdődött, amikor három kiváló fogorvos is közölte, hogy az állandó fogínygyulladások miatt az alsó fogsoromat ki kell „dobni”, és akkor még csak a protézis volt, mint lehetőség.
Üdv: D.A .-né
Üdv: D.A .-néBővebben
31 éves nő vagyok. Elmesélem az én történetem, hogy ezáltal is bátorítsam azokat, akik hasonló helyzetbe kerültek, és nem tudják milyen lehetőségeik vannak a fogpótlás terén.Tizenévesen, amikor kötelező fogászati vizsgálatokon jártam, az orvosok mindig kérdezték: „Tudja, hogy van még egy tejfoga?”
Üdv: I.E
Üdv: I.EBővebben
M.M. 54 éves nő páciens az implantációról: Újra mosolygok! Kiderült, hogy az implantátumok beültetéséhez csontpótlásra van szükség. Divinyi professzor úr tájékoztatott a beavatkozásról, és arról, hogy ez egy igen hosszú folyamat, hiszen a műtéteket követően hónapokat kell várni a csontosodásra. Dobogó szívvel, remegő lábakkal, összeszorult gyomorral, izzadó tenyérrel léptem át a rendelő küszöbét.
Üdv: M.M
Üdv: M.MBővebben
Fogimplantátumom rövid története, avagy „a türelem rózsát terem” ” 26 éves orvos vagyok. 9 éves koromban a jobb felső metszőfogam egy hinta balesetben keresztbe kettétört. Idegkezelés után 5-6 éven keresztül fényre kötő kompozitokkal ill. más tömőanyagokkal volt felépítve. 15 évesen egy csapos fémkerámia korona került rá, ami 1 évvel ezelőttig kitűnően szolgált és közepesen esztétikus volt.
I.E

dd

Budai fogászatunkban szeretettel várjuk, amennyiben professzionális fogkezelésre van szüksége! Implantációs fogpótlások, kiváló minőségű fog implantátumok, több évtizedes tapasztalat, garancia.

1114 Budapest, Bocskai út 16.