Fogimplantátumom rövid története, avagy „a türelem rózsát terem”

26 éves orvos vagyok. 9 éves koromban a jobb felső metszőfogam egy hintabalesetben keresztbe kettétört. Idegkezelés után 5-6 éven keresztül fényrekötő kompozitokkal ill. más tömőanyagokkal volt felépítve.

15 évesen egy csapos fémkerámia korona került rá, ami 1 évvel ezelőttig kitűnően szolgált és közepesen esztétikus volt. Sajnos egy nagyobb esés kapcsán meglazult, és ekkor derült ki, hogy a fogcsonk tovább tört, meglazult a csontágyban és további fogfelépítményt nem lehet tervezni. Nyilvánvaló volt, hogy implantátumot kell készítenünk.

Divinyi professzor úr tanárom volt az egyetemen, traumatológusként én magam is érdeklődöm a szájsebészet iránt, ezért ismertem, egyértelmű volt, hogy hozzá fordultam. A fogászati vizsgálatok és a panoráma röntgen után felvázolta előttem a kezelés menetét: implantációs műtét, 6 hónap csontgyógyulás, ideiglenes korona 2 hónapig, majd a végleges korona felhelyezése.

Tervezés során felmerülő probléma volt a két szomszédos fog gyökere közötti túl keskeny csontrés, ezért csak nagyon keskeny implantátum fért be, valamint a gyökér körül felszívódott csontszövet.

A klinikán került sor az implantációra, mely során eltávolításra került a régi gyökér, behelyezték az implantátumot, valamint nagy mennyiségű csontpótlót. 2-3 óra pihenés után került felragasztásra egy már előzetesen legyártott ideiglenes korona, mely két szomszédos fogon kicsi fülekkel támaszkodott és a 6 hónapnyi csontgyógyulási időtartamra tette elviselhetővé az életet. Őszintén szólva harapásra egyáltalán nem lehetett használni, de legalább mertem mosolyogni és beszélni az emberek előtt. A 6 hónap során 2 alkalommal is letörött, ilyenkor a Professzor úr készségesen visszaragasztotta.

A félévnyi sikeres csontgyógyulást ellenőrző röntgen után került felhelyezésre egy ideiglenes ínyformáló korona, amely már az implantátumon támaszkodott, teherbíró és esztétikailag is elfogadható volt. Ez a korona kialakított az íves ínykontúromat, és jól illeszkedett a fogívbe. A 2 hónapnyi várakozás után lenyomatott vettek a fogsoromról, hogy a végső zirkónium korona elkészülhessen.

A Professzor úr biztatására többször is ellátogattam a fogtechnikai laborba, ahol igen segítőkészek voltak. Részletesen átbeszéltük a fog alakját, színét és többszöri kipróbálás után került elkészítésre. Ezután a Professzor úr felragasztotta a helyére. A csontom és az ínyem jól viseli a terhelést azóta, az esztétikai eredménnyel is elégedett vagyok.

Azt hiszem, hogy ehhez az eredményhez szükség volt a Professzor úr és munkatársai profizmusára és szakmai tudására, valamint részemről türelemre és alkalmazkodásra.

Köszönöm nekik a fáradozásukat és segítőkészségüket, amellyel ebben a kissé kiszolgáltatott helyzetben támogattak. Minden páciensnek, akik hozzájuk fordul, ajánlom az együttműködést és a kitartó türelmet, mert gyönyörű mosoly a jutalom a végén.

I.E.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot most!

Időpontfoglalás

 

Páciens vélemények

Páciens az implantációról: a végeredmény egy csoda! Történetem 25 évvel ezelőtt kezdődött, amikor három kiváló fogorvos is közölte, hogy az állandó fogínygyulladások miatt az alsó fogsoromat ki kell „dobni”, és akkor még csak a protézis volt, mint lehetőség.
Üdv: D.A .-né
Üdv: D.A .-néBővebben
31 éves nő vagyok. Elmesélem az én történetem, hogy ezáltal is bátorítsam azokat, akik hasonló helyzetbe kerültek, és nem tudják milyen lehetőségeik vannak a fogpótlás terén.Tizenévesen, amikor kötelező fogászati vizsgálatokon jártam, az orvosok mindig kérdezték: „Tudja, hogy van még egy tejfoga?”
Üdv: I.E
Üdv: I.EBővebben
M.M. 54 éves nő páciens az implantációról: Újra mosolygok! Kiderült, hogy az implantátumok beültetéséhez csontpótlásra van szükség. Divinyi professzor úr tájékoztatott a beavatkozásról, és arról, hogy ez egy igen hosszú folyamat, hiszen a műtéteket követően hónapokat kell várni a csontosodásra. Dobogó szívvel, remegő lábakkal, összeszorult gyomorral, izzadó tenyérrel léptem át a rendelő küszöbét.
Üdv: M.M
Üdv: M.MBővebben
Fogimplantátumom rövid története, avagy „a türelem rózsát terem” ” 26 éves orvos vagyok. 9 éves koromban a jobb felső metszőfogam egy hinta balesetben keresztbe kettétört. Idegkezelés után 5-6 éven keresztül fényre kötő kompozitokkal ill. más tömőanyagokkal volt felépítve. 15 évesen egy csapos fémkerámia korona került rá, ami 1 évvel ezelőttig kitűnően szolgált és közepesen esztétikus volt.
I.E

dd

Budai fogászatunkban szeretettel várjuk, amennyiben professzionális fogkezelésre van szüksége! Implantációs fogpótlások, kiváló minőségű fog implantátumok, több évtizedes tapasztalat, garancia.

1114 Budapest, Bocskai út 16.