Fogbeültetés

A fogbeültetés fogalma tulajdonképpen művi foggyökér beültetést jelent, amelyet műtéti úton a hiányzó fog, fogak helyére, az állcsontokba helyezünk be. Az eljárást  implantációnak is nevezik, bár ez nagyon általános fogalom. Implantátumokat ugyanis a test több részére is be lehet helyezni, a fogimplantátum csak egy a lehetőségek közül.

A fogbeültetés során használt implantátumok speciális u.n. „bioanyagokból” készülnek. Ezekre az anyagokra jellemző, hogy az emberi szövetek közé helyezve semlegesen viselkednek, nem váltanak ki ellenreakciót, kapcsolatba lépnek a környezetükkel. 

A fogbeültetés során használt bioanyagok segítségével ma már nemcsak a megbetegedett vagy hiányzó szöveteket, de akár szerveket is lehet pótolni.

Az implantátumok legismertebb felhasználási területei  a fogpótlásokon kívűl, az izületek /csípő, térd/ pótlása, érpótlások, mell implantátumok. Anyagi összetételüket illetően lehetnek fémek, kerámiák, polimerek, szilikonok és egyéb még klinikai kipróbálás alatt álló anyagok.

A fogbeültetés során használt fogimplantátumok anyaga komoly kihívást jelentett a  szakterület tudományos kutatói számára. A test egyéb részeire behelyezett implantátumok ugyanis zártan helyezkednek el, míg a fogimplantátumok egy része átnyúlik a baktériumokkal teli szájüregbe.

fogbeültetés

Alapvető kérdés volt, hogy lehet- e a természetes fogakhoz hasonlóan a fogimplantátum körül olyan biológiai zárást létrehozni, amely megakadályozza a baktériumoknak a mélyebb szövetekbe történő bejutását. A másik szempont a rágóerő okozta nagy mechanikai igénybevétel.

A fogbeültetés során használt fogimplantátumok anyaga napjainkban túlnyomórészt a nagy tisztaságú titán.

Ez a fém olyan speciális tulajdonsággal rendelkezi, hogy a felületén képződő oxid-réteg  állandó, nem válnak le belőle molekulák, így teljesen semlegesen viselkedik. Az anyag tulajdonságának a következtében  a csontszövet képes közvetlenül kapcsolódni az implantátumhoz/”csontintegráció”/. A csont és az implantátum közvetlen kapcsolata azt jelenti, hogy a rágás során a rágóerő a csontra, mint a legszilárdabb szövetünkre tevődik át, és az élettani válaszként átépülhet, teherviselő képessége növekedhet. Ez a fő magyarázat a fogimplantátumok sikerességére.

A titán előnyös biológiai tulajdonságait tovább lehet fokozni speciális felületi bevonatok segítségével, amelyek gyorsíthatják a gyógyulást és növelik a csont és az implantátum kapcsolatának a nagyságát.

A fogbeültetés során alkalmazott fogimplantátumok leginkább csavarhoz hasonlíthatók, amelyeknek a helyét a megfelelő sebészi fúrók segítségével alakítják ki az állcsontokban, és az oda szilárdan rögzített implantátumra a csont gyógyulása után elkészíthető a fogpótlás.

A fogbeültetés során az implantátumba, mint műgyökérbe olyan megfelelő nagyságú és formájú csonkot helyeznek be, amelyre elkészíthető a fogakat tökéletesen utánzó korona pótlás. Bizonyos esetekben a fogimplantátumokat a kivehető fogpótlás jobb rögzítésére is lehet használni.

A csontba integrálódott fogimplantátumok körül a szájüreg nyálkahártyája olyan szorosan záródik, hogy biztonságos biológiai gátat biztosít a szájüreg baktériumaival szemben. Ezt természetesen a megfelelő szájhigiéniával elő kell segíteni.

Az implantációs fogpótlásokat az elmúlt alig több, mint négy évtized tudományos, klinikai  kutatásai a fogorvostudomány valódi siker történetei közé emelték. Napjainkban ma már szinte bármilyen foghiány pótolható implantátumokkal és biztosítható azok hosszú távú sikeressége.

A fogimplantátumok bár a fogakat helyettesítik, de mégsem fogak! Behelyezésüket gondos orvosi vizsgálat előzi meg. Az egyénre szabott kezelési tervnek és az orvos tapasztalatának nagy szerep jut a végső sikerben.

Fogbeültetés, fogimplantátumok használata során bioanyagokat használunk.

fogbeültetésfogbeültetés

fogbeültetésfogbeültetés

 
Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot most!

Időpontfoglalás

 

Páciens vélemények

Páciens az implantációról: a végeredmény egy csoda! Történetem 25 évvel ezelőtt kezdődött, amikor három kiváló fogorvos is közölte, hogy az állandó fogínygyulladások miatt az alsó fogsoromat ki kell „dobni”, és akkor még csak a protézis volt, mint lehetőség.
Üdv: D.A .-né
Üdv: D.A .-néBővebben
31 éves nő vagyok. Elmesélem az én történetem, hogy ezáltal is bátorítsam azokat, akik hasonló helyzetbe kerültek, és nem tudják milyen lehetőségeik vannak a fogpótlás terén.Tizenévesen, amikor kötelező fogászati vizsgálatokon jártam, az orvosok mindig kérdezték: „Tudja, hogy van még egy tejfoga?”
Üdv: I.E
Üdv: I.EBővebben
M.M. 54 éves nő páciens az implantációról: Újra mosolygok! Kiderült, hogy az implantátumok beültetéséhez csontpótlásra van szükség. Divinyi professzor úr tájékoztatott a beavatkozásról, és arról, hogy ez egy igen hosszú folyamat, hiszen a műtéteket követően hónapokat kell várni a csontosodásra. Dobogó szívvel, remegő lábakkal, összeszorult gyomorral, izzadó tenyérrel léptem át a rendelő küszöbét.
Üdv: M.M
Üdv: M.MBővebben
Fogimplantátumom rövid története, avagy „a türelem rózsát terem” ” 26 éves orvos vagyok. 9 éves koromban a jobb felső metszőfogam egy hinta balesetben keresztbe kettétört. Idegkezelés után 5-6 éven keresztül fényre kötő kompozitokkal ill. más tömőanyagokkal volt felépítve. 15 évesen egy csapos fémkerámia korona került rá, ami 1 évvel ezelőttig kitűnően szolgált és közepesen esztétikus volt.
I.E

dd

Budai fogászatunkban szeretettel várjuk, amennyiben professzionális fogkezelésre van szüksége! Implantációs fogpótlások, kiváló minőségű fog implantátumok, több évtizedes tapasztalat, garancia.

1114 Budapest, Bocskai út 16.